عفونت بعد از جراحی بینی جزو یکی از عارضههای نادر و در عین حال ممکن است. همانطور که میدانید احتمال بروز عفونت پس از انجام بسیاری از عملها وجود دارد و عمل بینی هم از این قاعده مستثنی نیست. یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در بروز این عارضه، عدم رعایت دستورالعملها و مراقبتهای پس از عمل است. بروز عفونت ناشی از ورود باکتریها به ناحیه جراحی شده است. این عفونت بعد از جراحی بینی به همراه برخی علائم از جمله قرمزی و تورم، درد و بوی بد بروز مییابد. اگر شما هم قصد انجام جراحی بینی را دارید برای اطلاع بیشتر در زمینه خطر عفونت پس از جراحی بینی و راههای پیشگیری از آن تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
دلایل عفونت پس از جراحی بینی
عوامل مختلفی در بروز عفونت بعد از جراحی بینی تاثیرگذار هستند. اصلیترین دلیل بروز این عارضه را میتوان عدم رعایت مراقبتهای ضروری پس از جراحی دانست. ورود باکتریها به ناحیه جراحی شده به دلیل عدم توجه به برخی نکات در نهایت منجر به ایجاد عفونت خواهد شد. برخی دیگر از علل شایع عفونت بعد از جراحی بینی عبارتند از:
باکتریها: وجود هر نوع آلودگی میتواند منجر به ورود باکتریها به محل زخم شده و در نهایت باعث ایجاد عفونت شود. این باکتریها میتوانند از محل بریدگی بینی از هوا وارد بدن شوند. همچنین موارد دیگری از جمله آلوده بودن بالش و رختخواب، آلوده بودن دستها و عدم استریل درست زخم میتواند به ورود آلودگی به ناحیه جراحی شده کمک کند.
رعایت نکردن بهداشت لازم: یکی دیگر از علل ورود عفونت را میتوان عدم رعایت بهداشت معرفی کرد. از جمله این موارد میتوان به عدم شستشوی مناسب بینی، پانسمان نکردن مناسب بعد از جراحی، مرطوب ماندن محل زخم و پانسمان، قرار گرفتن در هوای آلوده و رعایت نکردن بهداشت شخصی اشاره کرد.
سیستم ایمنی ضعیف: طیف وسیعی از افرادی که دچار عفونت پس از جراحی بینی شدهاند، از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردار هستند. سیستم ایمنی ضعیف در بدن میتواند به دلیل بیماریها و یا مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی باشد. همچنین داشتن بیماریهای زمینهای و واکنش بدن به نخ بخیه و مواد دارویی یکی دیگر از دلایل بروز عفونت پس از جراحی است.
مدت زمان جراحی: هر چه پروسه جراحی طولانیتر باشد، خطر عفونت افزایش پیدا میکند. زیرا باکتریها زمان بیشتری را برای ورود به بدن دارند.
شرایط محیطی: یکی از تاثیرگذارترین عوامل، شرایط محیط جراحی است. احتمال خطر بروز عفونت در محیطهای غیراستریل بیشتر است. در مواردی استفاده از تجهیزات استریل نشده در هنگام جراحی اصلیترین عامل بروز عفونت است و لازم است برای جراحی بینی به مراکز درمانی معتبر و دارای استانداردهای لازم مراجعه کنید. همچنین برخی شرایط محیطی دیگر از جمله محیطهایی با رطوبت بالا و آلودگی زیاد نیز میتواند باعث بروز این عارضه شود.
عدم رعایت مراقبتهای پس از عمل: در صورت رعایت نکردن مراقبتهای لازم و پیروی نکردن از دستورالعملهای بهترین جراح بینی در رابطه با مصرف داروهای تجویزی، بیتوجهی کردن به تامپونهایی که بعد از عمل در بینی قرار داده شده و دستکاری کردن بینی احتمال بروز عفونت افزایش مییابد.
علائم عفونت بعد از جراحی بینی
در ابتدا لازم به ذکر است که وجود قرمزی و ورم بعد از جراحی بینی طبیعی است. این تورم جزو عوارض طبیعی بعد از جراحی بوده و پس از گذر از دوران نقاهت بهبود خواهد یافت؛ اما وجود برخی علائم پس از جراحی بینی جزو موارد نادر بوده و وجود آنها میتواند نشانه عفونت بینی باشد. از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قرمزی و تورم طولانی مدت: تورم و قرمزی پس از دوران جراحی بینی و بعد از گذران دوران نقاهت به صورت طبیعی کاهش و بهبود مییابد؛ اما تورم غیر طبیعی و تشدید تورم و قرمزی طبیعی نبوده و میتواند نشانه عفونت باشد.
احساس درد شدید: احساس درد پس از جراحی طبیعی بوده و به مرور زمان کاهش پیدا میکند. افزایش ناگهانی درد و احساس درد شدید و غیرطبیعی یکی از علائم عفونت است.
تب: یکی از نشانه عفونت افزایش دمای بدن و تب است.
ترشح غیرطبیعی: خارج شدن ترشحات زرد رنگ و بدبو از محل جراحی جزو علائم عفونت است. ممکن است بعد از جراحی برخی ترشحات معمولی وجود داشته باشد اما در صورت داشتن ترشح چرکی یا غیرطبیعی باید توجه بیشتری به این مسئله شود.
وجود مشکلات تنفسی: یکی دیگر از علائم عفونت، سختتر شدن تنفس و وجود مشکلات تنفسی است.
توصیه میشود در صورتی که هر یک از این علائم را مشاهده کردید بلافاصله با پزشک خود تماس گرفته و وضعیت خود را با او در میان بگذارید. پزشک با بررسی وضعیت شما در صورت وجود هرگونه مشکل میتواند از تشدید آن جلوگیری کند.
اقدامات لازم در صورت عفونت بعد از جراحی بینی
مطمئنترین و موثرترین اقدام در صورت بروز عفونت پیگیری دقیق و انجام اقدامات درمانی است. درمان عارضه عفونت بسته به شدت و نوع عفونت متفاوت بوده و روشهای مختلفی را شامل میشود. مراحل درمان عفونت بعد از جراحی بینی عبارتند از:
نخستین مرحله اقدام پس از بروز عفونت، مراجعه به پزشک است. در صورت مشاهده هرگونه علائم توصیه میشود سریعاً به پزشک متخصص خود مراجعه کنید و وضعیت خود را با او در میان بگذارید. پزشک وضعیت شما را ارزیابی و مشکل شما را تشخیص و درمان مناسب را انتخاب میکند. ممکن است پزشک بعد از تشخیص عفونت برخی داروهای آنتی بیوتیک را تجویز کند. لازم به ذکر است که این آنتیبیوتیکها را باید در زمان خود مصرف کرده و دوره درمان را کامل کنید. همچنین در صورت حاد بودن وضعیت عفونت پزشک برخی پمادها و داروهای رفع عفونت را تجویز میکند.
توجه داشته باشید که به هیچ وجه خودسرانه اقدام به درمان نکنید. بهتر از تحت نظر پزشک قرار گرفته و دستورالعملهای پزشک را دنبال کنید و درمان عفونت خود را به یک پزشک متخصص بسپارید.
پیشگیری از عفونت بعد از جراحی بینی
پیشگیری از عفونت بعد از جراحی بینی اهمیت داشته و میتواند در به حداقل رساندن ریسک این عارضه تأثیر بالایی داشته باشد. رعایت مراقبت های بعد از عمل بینی میتواند به کاهش ریسک این عفونت کمک کند.
مراقبتهای قبل از جراحی بینی
- انتخاب صحیح پزشک اهمیت بالایی دارد. مهارت و تجربه پزشک میتواند میزان زیادی از این خطرات را کاهش دهد.
- بهتر است در انتخاب مرکز زیبایی دقت و حساسیت بالایی داشته باشید.
- ۲ هفته پیش از جراحی، مصرف سیگار را کنار بگذارید.
- در صورت مصرف قرصهای رقیق کننده خون از جمله آسپرین، پزشک خود را مطلع کنید. ممکن است پزشک از شما بخواهد که پیش از عمل از مصرف این داروها خودداری کنید.
مراقبتهای بعد از انجام جراحی بینی
- در صورت تجویز هرگونه دارو و پماد، آنها را مرتباً مصرف کنید.
- محل جراحی را خشک و تمیز نگه دارید.
- پانسمان خود را طبق دستور پزشک تعویض کنید.
- اگر برای تمیز کردن بینی خود از گوش پاک کن استفاده میکنید، توصیه میشود فقط قسمتهای انتهایی بینی خود را تمیز کنید و گوش پاکن را بیش از اندازه وارد بینی نکنید.
- دستورالعملهای پزشک را رعایت کنید.
با رعایت این مراقبتها، ریسک عفونت تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
سوالات متداول عفونت بعد از جراحی بینی
این عفونت ممکن است طی جراحی تا در روزهای دوره نقاهت بروز یابد اما علائم آن معمولا 3 تا 10 روز پس از جراحی ظاهر میشود.
بروز عفونت پس از جراحی بینی یکی از عوارضی است که غیرقابل انتظار نیست و ممکن است سطوح مختلفی از آن پس از جراحی بروز یابد. عموما این عفونت با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک برطرف خواهد شد و زمانی خطرناک است که به دلیل عدم پیگیری به موقع عفونت به زیر سطح پوست رسیده باشد و همراه خون در بدن حرکت کند.
نتیجه گیری
عفونت بعد از جراحی بینی یکی از عارضههای نادری است که در بعضی موارد رخ میدهد. این عارضه به چند دلیل از جمله ورود باکتریها به محل زخم، رعایت نکردن بهداشت، سیستم ایمنی ضعیف و دیگر عوامل رخ میدهد. عفونت بعد از جراحی بینی همراه با برخی علائم از جمله قرمزی و تورم، درد شدید و ترشح غیر طبیعی همراه است. با رعایت مراقبتها و دستورالعملهای پزشک میتوان ریسک عفونت را تا حد زیادی کاهش داد.